Vit pizza med kantareller
En ljuvlig vit pizza med kantareller helt utan gluten och mejerier som får smaklökarna att jubla. Ja, denna härliga pizza har allt!
Älskar du pizza? Då är du inte ensam, vi älskar att laga pizza till fredagsmyset eller när som man blir sugen på något riktigt gott. Oftast äter vi den som en huvudrätt tillsammans med en fräsch sallad men också som ett gott tillbehör.
Denna vita pizza med kantareller smakar förslagsvis gott att servera till kräftorna när det bjuds in till kräftkalas!
Glutenfri pizza
Vi testade många varianter på pizzabotten innan vi fick till en riktigt bra botten som är helt naturligt glutenfri utan några glutenfria mjölsorter som är specialframtagna.
I vår Pizzadeg använder vi oss av Tapiokamjöl och kokosmjöl som ger en neutral och härlig pizzabotten.
Tapiokamjöl
Tapiokamjöl, eller tapiokastärkelse som det också kallas, är ett helt naturligt glutenfritt mjöl som utvinns från kassavaroten.
Mjölet är i näringssynpunkt ganska likt ett vanligt vetemjöl men då med den stora skillnaden att Tapiokamjöl är helt naturligt fritt från gluten samt saknar flera av de antinutrienter som vetemjöl innehåller.
Här kan du läsa mer om tapiokamjöl!
Kantareller
Att ha tillgång kantareller är inte alltid en självklarhet så om du inte har möjlighet att få tag i kantareller så kan du givetvis använda dig av någon annan valfri matsvamp.
Så nästa gång du blir sugen på pizza testa en Vit pizza med kantareller!
Så här gör du
Förbered
- Blötlägg cashewnötterna i minst 4 timmar
Vit sås
- Häll av vattnet på de blötlagda cashewnötterna och skölj av dem lätt
- Lägg cashewnötterna i en mixerkanna
- Tillsätt vatten
- Pressa ner vitlöksklyftan
- Tillsatt pressad citron, salt och svartpeppar
- Mixa med hjälp av en stavmixer, eller en mixer, till en slät sås
- Rör ner nyrepad timjan
- Ställ såsen åt sidan
Sätt ugnen på 175 grader.
Pizzadeg
- Mät upp tapiokamjöl, kokosmjöl och salt i en bunke och rör om
- Mät upp olivolja och det varma vattnet och häll ner i bunken
- Tillsätt ägget
- Rör samman så det blandar sig väl till en deg
Degen ska inte vara lös utan smidig att jobba med utan att vara hård. Upplever du att degen är för lös så tillsätt lite extra kokosmjöl.
- Jobba ihop degen till en boll
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till önskad form
- Dra bort de översta bakplåtspappret
- Rulla/vik in kanten runt din pizza något till en fin kant
Montering
- Bred den vita såsen över pizzabotten, önskad mängd men ganska rikligt
- Skala och dela rödlöken på mitten och skär i skivor
- Fördela rödlöken över pizzan
- Dra isär/dela parmaskinkan på mitten och fördela även ut den på pizzan
- Grädda pizzan i övre delen av ugnen i ca 35 minuter tills den börjar få lite färg på kanterna.
Kantarellerna
- Medan pizzan står i ugnen, stek kantarellerna gyllene i en stekpanna tillsammans med ghee
- Salta lite på slutet
När pizzan är klar fördela de stekta kantarellerna över pizzan och strö över lite repad timjan.
Ät och njut!
Recept på pizza
Vill du ta del av fler goda recept på pizza helt utan gluten och mejerier så kan vi rekommendera:
Tid att njuta!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken