Semmelrulltårta
Älskar du semlor? Då är denna ljuvligt goda Semmelrulltårta ett recept för dig!
Med sin förföriskt goda smak av kardemumma och mandel blir denna härliga Semmelrulltårta snabbt en favorit som bara smakar bara mer.
Naturligt glutenfria och mejerifria
Inom Paleo så utesluter man bl.a. spannmål och mejerier i kosten och försöker undvika tillsatser i den mån som det går.
Vi använder heller inga färdiga glutenfria mjölmixer som finns att köpa i butik utan alla vår recept är helt naturligt fria från gluten men också mejerier.
Detta är till stor glädje för alla som vill äta enligt Paleo men även för alla som vill undvika eller inte tål gluten, laktos och mjölkprotein.
Semmeltårta eller semmelbakelse
Denna Semmelrulltårta kan man servera både som en hel tårta eller skära i skivor och servera som små semmelbakelser. Den är också god att äta precis som den är helt utan kokosgrädde.
Baka och njut av denna ljuvliga Semmelrulltårta!
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader
- Klä en bakplåt med bakplåtspapper
- Smöra bakplåtspappret med lite ghee alt. kokosolja
- Knäck ner äggen i bunke
- Tillsätt kokossockret
- Vispa samman några minuter tills det blir pösigt
- Mät upp och blanda samman de torra ingredienserna i en skål
- Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten, med hjälp av en slickepott, tills allt blandat sig väl.
- Häll ut smeten på bakplåten med bakplåtspappret
- Fördela smeten över plåten
- Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter
Medan kakan står i ugnen
- Ta fram ett nytt bakplåtspapper och lägg på bänken
- Pudra lite tapiokamjöl över ytan och strö över 1/2 tsk med mortlade kardemummakärnor
När kakan är klar
- Kolla med en provsticka så kakan känns torr innan du tar ut den.
- Låt kakan svalna någon minut på bakplåten och vänd sedan upp den på bakplåtspappret som du förberett med tapiokamjöl och mortlade kardemummakärnor
- Dra bort det övre bakplåtspappret, som kakan gräddats på och låt kakan svalna helt
Gör fyllningen
- Mät upp och rör samman ingredienserna till fyllningen i en skål till en bredbar smet
Montering
- Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över kakan
- Rulla ihop kakan till en rulle, ta hjälp av bakplåtspappret som den ligger på
- Rulla från kortända till kortända
- När du fått en rulle, placera den på ett fat med skarven nedåt och låt den vila en stund innan du serverar den
Tips! Semmelrulltårtan går bra att göra dagen innan man ska avnjuta den om man önskar.
Vi tog lite folie över och lät den stå i rumstemperatur över natten innan vi åt den men du kan givetvis äta den samma dag också.
Vid servering
- Vispa upp lite kokosgrädde och bred antingen på toppen av hela rulltårtan (om du vill servera den som en tårta) eller skär i bitar och servera kokosgrädden till som en liten bakelse
- Strö lite rostade mandelflan på toppen
Ät och njut!
Recept på semlor
Vi älskar semlor här hemma under vårt tak och i vår receptbank Paleoskafferiet hittar du flera goda recept på semlor och vi kan varmt rekommendera:
Tid att njuta!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken