Rabarberkaka

Rabarberkaka - glutenfri

Ingredienser

Rabarberkaka

Ger 10-12 bitar

Baktid:

55 minuter

200 g   
1 msk   

Smuldeg

Kakan

2 st   
2 msk   
0,5 dl   
0,5 dl   
2 dl   
2 msk   
1 tsk   
1 tsk   
1 nypa   

Husgeråd

Allergiinformation: Receptet innehåller ägg och mandel.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore, Hemköp och Cervera.

Rabarberkaka

En naturligt glutenfri rabarberkaka utan vitt socker och med härlig smak av kardemumma, krispiga nötter och syrliga rabarber. Wow så gott!

Rabarber

När rabarberna börjar sträcka sig mot solen då vet man att sommaren är på gång och de första rabarberna är som allra finast och mjällast.

Rabarber är bl.a. rika på C-vitamin, fibrer och kalcium.

Bladen på rabarberna innehåller relativt höga halter av oxalsyra och bör därför inte ätas. Om man har en njurproblematik bör man äta rabarber med försiktighet.

Rabarber är perfekta att frysa in så att man kan njuta av rabarber året om!

Naturligt glutenfritt mjöl

Vi använder enbart mjöl som är naturligt fritt från gluten i våra recept och i detta recept på Rabarberkaka är det mandelmjöl, kokosmjöl och tapiokastärkelse/-mjöl som vi använder.

Ta gärna del av artiklarna på vår Blogg där vi skriver om olika, helt naturligt glutenfria, mjölsorter:

Nästa gång du vill njuta extra gott till kaffet så baka denna ljuvliga Rabarberkaka!

Så här gör du

Förbered

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Skär rabarberna i 1 cm stora bitar
  • Lägg dem i en skål
  • Tillsätt 1 msk kokossocker och rör ihop
  • Ställ skålen åt sidan
  • Klä en form med bakplåtspapper

Vi använde en form med måttet 18×25 cm men du kan även använda en liten springform om du önskar.

Smuldeg

  • Hacka mandeln och lägg i en skål
  • Tillsätt kokossocker, tapiokastärkelse och nystött kardemumma
  • Rör samman
  • Tillsätt smält ghee och blanda ihop till en smuldeg
  • Ställ skålen åt sidan

Kakan

  • Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
  • Tillsätt smält ghee och kokosmjölk
  • Vispa ihop
  • Mät upp och blanda samman mandelmjöl, kokosmjöl, äkta vaniljpulver, bakpulver och havssalt i en skål
  • Vispa ner blandningen i äggsmeten

Nu får du en relativt tjock smet.

  • Bred ut smeten, i formen med bakplåtspapper, i ett jämnt lager
  • Fördela rabarberna över kaksmeten
  • Strö över smuldegen
  • Grädda mitt ugnen i 35-40 minuter, kolla med en provsticka om rabarberna mjuknat
  • Ta ut kakan

Servera kakan ljummen eller kall tillsammans med lite vispad kokosgrädde och en kopp kaffe, mums!

Förvara kaka som blir över i i kylen. Den går också bra att frysa, värm den gärna något innan servering.

Rabarberkaka - Glutenfri med härlig smak av kardemumma, krispiga nötter och syrliga rabarber!

Recept med rabarber

Här i Paleoskafferiet hittar du flera goda recept med rabarber och vi kan rekommendera:

Tid att Njuta!

PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Cervera

Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak