Senapsgriljerad Julskinka
Känslan att kvällen före julafton få sätta sig ner efter alla julförberedelset och njuta av ett ett gott bröd med julskinka och senap, ja, det slår det mesta!
Vilken julskinka ska man välja?
De senaste åren har vi köpt vår julskinka från Gröna gårdar som säljer den finaste och mest fantastiska julskinkan man kan tänka sig. Skinkan är ekologisk, märkt med Äkta vara och rimmad med grovsalt utan nitrit.
Att skinkan dessutom kommer från glada grisar uppvuxna i Halland, hos Gun Ragnarsson som vi fått den stora glädjen att lära känna och besöka, ja, det gör skinkan ännu godare!
Vi brukar tillaga vår julskinka i ugnen. Låt dig inspireras!
Så här gör du:
- Låt nätet sitta kvar på skinkan och lägg den i kallt vatten före tillagning, för att salta ur den något, ca 1 timme/kg skinka
- Sätt ugnen på 100 grader
- Ta upp skinkan ur vattnet och skölj av den snabbt under kallt vatten
- Torka av den med papper
- Lägg skinkan på ett galler, ståendes i en form eller på en plåt med svålen uppåt om du har svålen kvar, annars med fettkappan uppåt
- Stick in ugnstermometern så att spetsen kommer mitt i skinkans tjockaste del
- Sätt in skinkan i nedre delen av ugnen
- Julskinkan är klar när innertemperaturen nått 70 grader
- Ta ut skinkan ur ugnen
- Höj ugnen till 175 grader
- Ta bort nätet och dra bort eventuell svål när skinkan fortfarande är varm.
- Vispa samman ägg och senap i en skål
- Pensla skinkan med blandningen
- Griljera skinkan i ugnen i ca 10 minuter
- Ta ut och låt svalna
Förvara din Julskinka i kylen täckt med folie.
Vid servering skiva upp, ät och njut!
Nu är du också värd en riktigt god Paleosmörgås med din nygjorda julskinka på, vårt Julbröd är fantastiskt!
Tid att njuta!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Hemköp, Gröna gårdar och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
paleo recept jul skinka