Hollandaisesås
En riktigt god Hollandaisesås är fantastiskt både till fisk och vårgrön sparris. Och vad hade en klassiker som ägg benedict varit utan en god Hollandaisesås.
Sås
Vissa personer kan inte vara utan sås medans andra tycker att det inte spelar någon större roll. Här hemma är vi en av varje sort vilket innebär att en får frossa i sås om den önskar, härligt!
Det finns många goda sorters sås, så beroende på vad man ska äta är det bara att välja sin favorit.
Majonnäs
En kall sås baserad på majonnäs är gott till det mesta och i vår receptbank Paleoskafferiet hittar du goda varianter som bland annat:
Salsa och röra
Salsa eller röra kan också smaka ljuvligt som sås till vissa rätter och då finns härligheter som:
Pesto
Pesto fungerar även den som en god variant på sås till din måltid och i Paleoskafferiet hittar du flera goda varianter:
Ghee
Vi använder gärna ghee i både matlagning och bakning och har länge tänkt att vi ska göra en sås baserad på ghee. Och nu har det äntligen hänt!
Ghee kallas även klarnat- eller klarifierat smör. Den blir detta genom en mycket enkel process, som du till och med kan göra hemma i ditt kök.
Man tar bort mjölkprotein (bl.a. kasein som utgör 80% av proteinet) och vatten, kvar är 100% fett.
Enkel förklarat så är Ghee 100% animaliskt fett (smör har en fetthalt på omkring 80%) och är fritt från mjölkprotein, laktos och vatten. Notering: om du har en överkänslighet mot mjölkprotein så bör du kontrollera att det ghee du köper är just 100% fritt från mjölkprotein.
Gör gärna ett besök och läs mer om ghee på Bloggen.
Så låt dig förföras av detta härliga recept på Hollandaisesås gjord på ghee som du både kan äta varm eller kall.
Så här gör du
- Smält ghee och häll över i en bringare med hällpip
- Separera gulorna och lägg i en mixer eller mixerkanna
- Tillsätt pressad citron, salt, svartpeppar och paprikapulver
- Mixa/vispa i ca 30 sekunder tills äggen börjar ljusna
- Fortsätt mixa/vispa på låg effekt och tillsätt smält ghee i en tunn stråle, långsamt och lite, lite åt gången
Se till att såsen går ihop hela tiden, gör detta steg långsamt!
- Såsen kommer börja tjockna ganska omgående, fortsätt att tillsätta ghee långsamt tills allt är tillsatt
Om du tycker att såsen blivit för tjock i konsistensen mixa/vispa ner lite varmt vatten till du får önskad konsistens
- Smaka eventuellt av med lite extra salt och citron
Servera direkt och njut!
Tips! Om du vill hålla din sås varm medan du förbereder annan mat så häll över såsen i en glasburk och placera i en form med varmt vatten.
Om din sås skär sig
Rädda den genom att ta en ny mixerkanna och lägg ner en äggula. Tillsätt den skurna såsen långsamt och försiktigt medan du mixar/vispar kraftigt.
Fortsätt därefter att mätta såsen med ghee enligt beskrivning tills den är klar.
Gott till Holladaisesås
Det finns mycket gott som passar perfekt till en krämig Hollandaisesås.
En Snabbrimmad vit fiskfilé som du gör i ugnen och serverar med Ugnsrostad fänkål med citron och chili smakar ljuvligt till din Hollandaisesås.
Vi kan också rekommendera:
Tid att njuta!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Cervera, Bagaren & Kocken.
Paleo mat kost recept ren och naturlig nyttig enkel gott sverige inspiration middag under vårt tak