Ghee
Ghee, klarifierat smör, smör olja, det handlar om en och samma sak – smör utan mjölkprotein.
Du gör enkelt ditt eget Ghee, antingen i en Crock-Pot (långtidskokare) som i receptet här nedan men man kan även göra det i en kastrull på spisen eller vattenbad i ugnen.
Ghee är fantastiskt att steka i eller använda när du bakar eller lagar mat.
Så här gör du
- Lägg ner smöret i din Crock-Pot
- Sätt Crock-Poten på low i 6 timmar
- Smöret har nu siktat sig och mjölkproteinet har lagt sig på botten
- På ytan har det bildats ett skum
- Stäng av din Crock-Pot
- Ta fram Glasburkarna, tratten och flergångsfiltret
- Ta bort skummet på ytan med hjälp av en sked
- Ös upp ditt ghee med hjälp av en soppslev och filtrera ner i burk genom flergångsfiltret som du placerat i tratten
- Ös försiktigt så du inte rör upp mjölkproteinet som ligger på botten
- När du är klar så ställ dina burkar med ghee åt sidan och låt svalna innan du ställer in dem i kylskåpet
Nu är det bara att använda och njuta av fantastiskt ghee!
Ghee är ett av alla de fetter som vi använder i vår matlagning och när vi bakar, andra fetter är kokosolja, olivolja, avokadoolja, MCT-olja och animaliskt fett (vilket t.ex. kan vara det som bildas när man gör benbuljong).
Paleo så gott och så enkelt!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
Paleo paleorecept paleotips sverige nyttigmat naturligmat recept mat inspiration matglädje nyttigt paleoblogg matblogg