Ghee

Ingredienser

Ghee

Ger ca 1,8 liter

Tillagningstid:

6 timmar

Husgeråd

Crock-Pot   
Tratt   
Flergångsfilter   
Tätslutande glasburkar   
Soppslev   

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemköp och Bagaren & Kocken.

Ghee

Ghee, klarifierat smör, smör olja, det handlar om en och samma sak – smör utan mjölkprotein.

Du gör enkelt ditt eget Ghee, antingen i en Crock-Pot (långtidskokare) som i receptet här nedan men man kan även göra det i en kastrull på spisen eller vattenbad i ugnen.

Ghee är fantastiskt att steka i eller använda när du bakar eller lagar mat.

Så här gör du

  • Lägg ner smöret i din Crock-Pot

ghee 6 2

  • Sätt Crock-Poten på low i 6 timmar
  • Smöret har nu siktat sig och mjölkproteinet har lagt sig på botten
  • På ytan har det bildats ett skum
  • Stäng av din Crock-Pot
  • Ta fram Glasburkarna, tratten och flergångsfiltret
  • Ta bort skummet på ytan med hjälp av en sked

ghee 5 2

  • Ös upp ditt ghee med hjälp av en soppslev och filtrera ner i burk genom flergångsfiltret som du placerat i tratten

ghee 4 2

  • Ös försiktigt så du inte rör upp mjölkproteinet som ligger på botten

ghee 3 2

  • När du är klar så ställ dina burkar med ghee åt sidan och låt svalna innan du ställer in dem i kylskåpet

ghee 1 2

Nu är det bara att använda och njuta av fantastiskt ghee!

Ghee är ett av alla de fetter som vi använder i vår matlagning och när vi bakar, andra fetter är kokosolja, olivolja, avokadoolja, MCT-olja och animaliskt fett (vilket t.ex. kan vara det som bildas när man gör benbuljong).

Paleo så gott och så enkelt!

PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken

Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak

Paleo paleorecept paleotips sverige nyttigmat naturligmat recept mat inspiration matglädje nyttigt paleoblogg matblogg