Fylld lammstek med timjanrostade rotfrukter
Tänk dig en fylld lammstek med ljuvligt härliga smaker av vitlök och rosmarin som du äter med rotfrukter som du rostat tillsammans med timjan och havssalt, visst låter det underbart!
Lammkött
Lamm är något som vi börjat att tillaga mer av de senaste åren. Ett gott och smakrikt kött som vi gärna använder när vi lagar mat och skapar nya recept.
Hur lagar man lammkött?
Det finns många goda sätt att tillaga lamm på, grilla, steka, göra långkok… Vi tycker det är fantastiskt gott att göra en härlig marinad och grilla lammkotletter eller göra en god och fyllig lammgryta.
Här i Paleoskafferiet hittar du flera goda recept med lamm och vi kan rekommendera:
Söndagsstek
Att laga stek till middag är något som många gör när det ska vara lite extra, kanske till helgen eller vid någon högtid.
Stek är ju toppen när man ska laga när man är många och dessutom är det smidigt att göra den i ugnen.
Att fylla sin stek med härliga örter gör den extra smakrik och det är något vi tagit fasta på i detta härliga recept på fylld lammstek.
Så nästa gång det ska bjudas på något extra, laga och njut av denna ljuvliga lammstek!
Så här gör du
Fylld Lammstek
- Sätt ugnen på 125 grader
- Smält ghee
- När ditt ghee är smält, dra bort det från spisen och blanda ner hackad färsk rosmarin
- Pressa ner vitlöksklyftorna och citronsaften
- Rör om
- Ställ blandningen åt sidan
- Ta fram lammsteken om den är uppbunden med nät, ta bort nätet och öppna upp den där benet suttit
Eventuellt kan du behöva skära upp den ytterligare något så den är uppskuren längs hela steken
- Salta och peppra köttet
- Bred på din gheeblandning i skåran där benet suttit, se till att det
- kommer fyllning i mitten längs hela steken
- Vik ihop steken med fyllningen inåt och bind ihop den med steksnöre
- Salta och peppra steken
- Bryn lammsteken runt om så den får lite färg med en stor klick med ghee, två krossade vitlöksklyftor och en kvist rosmarin i en stekpanna
Om du har en stekpanna som du kan ha i ugnen låter du steken ligga kvar. Annars lägg över den i en ugnssäker form
- Sätt i en stektermometer i den tjockaste delen av lammsteken
- Låt steken tillagas i ugnen tills den nått en innetemperatur på 60 grader för en medium stekt lammsekt
- Ta ut och låt vila
Timjanrostade rotfrukter
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skala och dela önskad mängd med morot och palsternacka
- Lägg de delade rotfrukterna på en djup plåt eller stor ugnssäker form
- Ringla över olivolja
- Strö över önskad mängd timjan och flingsalt
- Rör ihop med hjälp av händerna så att allt blandar sig väl
- Sprid ut rotfrukterna på plåten
- Rosta i ugnen i 30-40 minuter tills de fått fin färg
Nu är det bara att ta bort steksnöret runt din lammstek, skära upp den i fina skivor och servera tillsammans med de timjanrostade rotfrukterna, sååå gott!
Sås till lamm
Ibland vill man ha en god sås eller röra till sitt lamm och då vill vi tipsa om:
Tid att njuta!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Cervera
Paleo paleokost paleomat recept nyttigmat nyttigt påskmat påsklamm mat glutenfritt mejerifritt mjölkfritt matglädje lamm middag middagstips gott enkelt