Benbuljong
Vi använder en Crock-Pot till detta recept.
Så här gör du
Steg 1
- Lägg märgbenen i grytan och fyll upp med vatten så att benen täcks. Pressa en citron och häll saften i vattnet, lägg i salt och pepparkorn**.
- Låt sjuda försiktigt under c:a 10 timmar.
Steg 2
- Lägg i köttben/benknotor/revben och fyll på med vatten så att alla ben täcks.
- Skala och dela löken, skala och skiva ner ingefäran, krossa vitlöksklyftorna, hacka persiljan och lägg ner allt i vattnet bland benen.
- Tillsätt salt och lagerblad.
- Låt sjuda försiktigt under ytterligare c:a 10 timmar.
- Stäng av värmen och låt svalna.
- Sila buljongen.
- Kyl ner buljongen under (t.ex.) natten – nu kommer fettet att separera och lägga sig som ett lock uppe på buljongen, ta av detta och spara.
- Sleva upp den “geléaktiga” buljongen på glasburkar och ställ i kylen.
Nu har du underbart fin buljong som kan drickas som den är, användas i soppor, gratänger eller grytor. Buljongen håller i 4 – 5 dagar i kylen, vill du ha längre hållbarhet så frys ner buljongen.
Fettet som lägger sig som ett lock över buljongen, när man kylt den första gången, är utmärkt att steka i (även detta går att frysa ner, men det håller sig även betydligt längre i kylen än buljongen).
Paleo så gott och så enkelt!
Jenny & Magnus buljong Paleo paleorecept recept Sverige långkok
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken