Saffranspannkaka
Saffranspannkaka är för många en tradition kring advent och jul och särskilt populär är den på Gotland.
I detta ljuvliga recept på Saffranspannkaka har vi låtit oss inspirerats av vårt recept på falsk ostkaka där zucchini har en viktig roll.
Så låt dig inspireras av detta goda recept på Saffranspannkaka!
Så här gör du
- Skala din zucchini och dela i bitar
- Lägg ner zucchinibitarna i en kastrull
- Häll på vatten och låt dem koka mjuka, ca 15-20 minuter
- Häll av vattnet
- Mixa med hjälp av stavmixer till ett slätt mos/puré
- Häll över i en sil och låt vattnet rinna av, låt stå tills den svalnat och så mycket av vattnet som möjligt runnit av
- Sätt ugnen på 200 grader
- Mät upp och blanda samman mandelmjöl, kokossocker och saffran i en bunke
- Rör om
- Tillsätt äggen och rör om till en slät smet
- Häll ner den avsvalnade zucchinipurén
- Rör samman allt till en fin smet
- Smörj en ugnssäker form med ghee och häll ner smeten
Vi använde en rund form med 18 cm i diameter
- Hacka och strö på mandel
- Grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter tills den börjar få lite färg och känns torr på provstickan
Nu är din saffranspannkaka redo att avnjutas!
Servera den ljummen tillsammans med förslagsvis lite lingonsylt eller björnbärssylt och eventuellt lite vispad kokosgrädde smaksatt med äkta vaniljpulver.
Vill du ta del av fler härliga recept som passar bra runt advent och jul så vill vi tipsa om vår bok Adventsmys & Glöggfest, så mycket gott!
Tid att njuta!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Bodystore, Hemköp och husgeråden är länkade till webbutiken Bagaren & Kocken
Paleo recept matinspiration under vårt tak ostkaka saffran glutenfritt mejerifritt glutenfri mejerifri nyttigare gott nyttig jultraditioner sverige