Levergryta – krämig och god helt utan mejerier
Älskar du lever? Då måste du testa denna underbart goda Levergryta!
Mammas levergryta
Under min uppväxt så hade jag den stora glädjen att alltid få äta god och hemlagad mat. Mamma var och är fantastisk på att laga mat, med specialitet på husmanskost.
Minnet av hennes Levergryta har etsats sig fast, den var helt underbar! Jag har flera gånger försökt återskapa denna fast då på paleovis, men inte lyckats helt och hållet, fram tills nu…
Mejerifritt och glutenfritt
Inom paleokosten så utesluter man mejerier och spannmål och då kan det ibland vara svårt att få till den krämighet eller konsistens på såsen som man önskar när man lagar grytor av olika slag.
I denna levergryta avvänder vi oss av en kräm gjord på cashewnötter för att göra såsen krämig. Vi har upptäckt att just cashewnötter som man blötlägger och gör en sås eller kräm på är perfekt att använda både i grytor och gratänger för att få dem krämiga och goda.
För dig som kanske är trött på att använda dig av kokosmjölk i olika recept kan detta vara ett alternativ att testa.
Här hittar du fler recept där vi använt just cashewsås eller cashewkräm:
Våga testa lever
För dig som fortfarande kanske är tveksam till att äta lever eller inälvsmat över lag, så måste vi få dig att våga. Varför inte börja med att testa denna härliga Levergryta, kanske blir det en ny favorit!
Så här gör du
Förbered
Lägg cashewnötterna till cashewkrämen i vatten och blötlägg i minst 4 timmar eller över natten.
Levergrytan
- Lägg levern i blöt ca 10 minuter, i kallt vatten
- Ta upp och torka torr med lite papper
- Putsa bort sega hinnor och dela levern i mindre grytbitar
- Salta och peppra leverbitarna
- Stek bitarna i ghee, helt kort, några minuter
OBS! Levern får inte bli genomstekt utan ska fortfarande vara rosa inuti.
- Lägg över levern i en gryta och ställ åt sidan
- Skär och dela champinjonerna i fyra delar
- Stek champinjonerna i ghee några minuter
- Skala och hacka löken
- Tillsätt med champinjonerna
- Stek samman ytterligare några minuter tills löken blir mjuk
- Klipp ner baconet och stek ihop ytterligare några minuter
- Häll ner röran med champinjoner, lök och bacon med levern
Gör nu cashewkrämen
- Häll av blöttläggningsvattnet från cashewnötterna
- Lägg ner cashewnötterna i en mixer
- Tillsätt vatten, pressad citron och havssalt
- Mixa till en slät kräm
Åter till levergrytan
- Tillsätt buljongen med levern, champinjonerna, löken och baconet i grytan
- Låt koka upp på medelvärme
- När det börjar koka tillsätt chashewkrämen och coconut aminos
- Rör samman
- Låt koka på svag värme i 5 minuter
- Hacka och rör ner persilja
- Smaka eventuellt av med lite havssalt – Kan behövas lite extra om du väljer att inte använda bacon
Servera direkt och njut!
Toppa eventuellt med lite extra persilja och lite lingon vid servering.
Kokta eller ugnsrostade morötter är gott till levergrytan och givetvis lite lingonsylt.
Leverrecept
Vill du inspireras av fler goda recept med lever så kan vi rekommendera följande:
Tid att njuta!
PS: vissa av ingredienserna är länkade till webbutiken Lifebutiken, Bodystore, Gröna gårdar och Wholly Broth